W ubiegłym tygodniu odbył się w naszej szkole wielkanocny konkurs kulinarny. Oto relacja uczestniczek, a zarazem zdobywczyń II miejsca.
"Aby corocznej tradycji stało się zadość. Dnia 21.03.2013 roku
odbył się w naszej szkole Konkurs Wielkanocny. Było pięć zespołów: dwa zespoły
z pierwszej klasy technikum, jeden zespół z drugiej klasy technikum i dwa
zespoły z trzeciej klasy technikum. Przebieg był następujący Na samym początku każda grupa musiała rozwiązać test składający się z kilku pytań związanych z
Wielkanocą. Następnym etapem było przygotowanie świątecznego stołu. Trzeci i
ostatni etap to przyrządzenie potraw wielkanocnych. Menu powinno było zawierać
przystawkę przyrządzoną na ostro, danie główne i deser.
fot. Monika Kocół |
Uczniowie mieli cztery i
pół godziny na przyrządzenie wszystkich potraw oraz udekorowanie stołu. Każda z
grup przyrządziła różne wielkanocne, innowatorskie potrawy. Na stołach mogliśmy
podziwiać przepiękne mazurki, żury staropolskie podane w chlebie, baby
wielkanocne, jaja nadziewane i wiele innych ciekawych potraw wielkanocnych.
Jury zwracało uwagę na higienę, estetykę oraz przygotowanie potraw. Uczestnicy byli pod ciągłą obserwacją. Swoją
obecnością zaszczycił Nas także Pan Dyrektor Stefan Myca, który był zaciekawiony
różnorodnością potraw i aranżacją stołów. Wszystkie dania musiały znaleźć się
punktualnie na stolach o 12.30.Każda grupa chciała wypaść jak najlepiej. W kuchni dało się wyczuć stres oraz rywalizację miedzy uczestnikami konkursu. Po
raz kolejny zostałyśmy mile zaskoczone zajęciem drugiego miejsca. Czujemy się
docenione i zauważone przez fachowe oko, co zachęca nas do dalszego działania w tym kierunku i udziału w kolejnych konkursach."
Magdalena Niezgoda,
Marta Majewska
i Adrianna Chodanowicz
Marta Majewska
i Adrianna Chodanowicz
Zachęcamy do wypróbowania przepisów z podium na: łososia z musem chrzanowym, żur w chlebie, babeczki-łódeczki oraz mus morelowo-pomarańczowy.
Dziewczętom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Nie zapominamy również o zdobywcach I i III miejsca, którym także należą się oklaski.
Idąc dalej z rytmem Wielkanocy, prezentujemy, wypróbowany przez jedną z naszych redaktorek, przepis na jabłecznik.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 3 duże jaja
- szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże winne jabłka (najlepiej antonówki)
- szczypta cynamony
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 3 duże jaja
- szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże winne jabłka (najlepiej antonówki)
- szczypta cynamony
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Robotem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem. Do połączonych składników dodajemy, po jednym, całe jajka i, siejąc przez sito, obie mąki z proszkiem. Do tego cynamon. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto od razu wkładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160o przez ok. 35 min (czas pieczenia zależy od wysokoći warstwy ciasta). Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto jest zarumienione, a boki lekko odstają do formy. Zimne oprószamy cukrem pudrem. (przepis pochodzi z ksiązki E. Aszkiewicz i R. Chojnackiej "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta")