Ciemne i krótkie dni, odczucie chłodu, szary i
niesympatyczny świat, pogrążona w smutku i zimowej atmosferze natura… Człowiekowi
robi się smutno, ciężko, źle, a ciągłe zmiany nastroju stają się zjawiskiem
powszechnym. Taki stan rzeczy nazywa się CHANDRĄ JESIENNĄ. To właśnie
jesień jest czasem, gdy dopada nas sezonowa depresja. Lecz spokojnie! Da się
temu zaradzić! :) Chandra ma to do siebie, że jest stanem przejściowym. Jej
objawami są: utrzymujące się co najmniej dwa tygodnie ciągłe złe samopoczucie,
problemy ze snem, znaczny wzrost apetytu, zmniejszenie efektywności, obojętność
na wszystko dookoła. Nie można tak tego lekceważyć, trzeba wyjść paskudnemu
nastrojowi naprzeciw.
A oto doskonałe sposoby na zapobieganie chandrze:
- otoczenie się ciepłymi kolorami takimi
jak żółty, pomarańczowy czy czerwony;
- aktywność fizyczna (odpowiednia dla
każdej płci, wieku i dostosowana do warunków zdrowotnych);
- długie spacery, które na pewno poprawią nam samopoczucie, ponieważ w ruchu zwiększa się wydzielanie endorfin, czyli
hormonów szczęścia;
- odpowiednia do organizmu człowieka dieta zwana
"dietą jesienną", która obfituje
przede wszystkim w warzywa, owoce, ryby, potrawy z drobiu i nabiału. Połączenie
tych elementów dostarcza potrzebnych w okresie jesiennym składników odżywczych
w najlepszych proporcjach. W jesiennej diecie nie może zabraknąć zdrowych
tłuszczów. Starajcie się jeść dania, w których dominuje oliwa z oliwek i
czosnek. Czosnek spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu
pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, poprawia
trawienie i reguluje przemianę materii. Zdrowe (bogate w witaminę C) są też warzywa kiszone: ogórek i kapusta.
Poniżej opisałam przykładowy dzień diety
jesiennej obfitej w witaminy A, C,
E, B6 i B12 kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik:
ŚNIADANIE:
Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba razowego,
surówka z papryki, kapusty, kukurydzy z odrobiną oliwy z
oliwek.
II
ŚNIADANIE: Koktajl ze szklanki chudego mleka, banana i kiwi.
OBIAD: Filet z kurczaka pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, surówka z porów, marchewki i
ogórka kwaszonego z jogurtem, ziemniak.
PODWIECZOREK:
Naleśniki z owocami sezonowymi (np.jabłko).
KOLACJA:
Sałatka makaronowa lub ryżowa z brokułami.
By poprawić nastrój, warto zafundować sobie
również kilkuminutowe wizyty w solarium, jednak maksymalnie 2 razy w tygodniu.
Podobno jesień jest najmniej
lubianą porą roku. Zmienne humory, ciągłe pogodowe transformacje… lecz z małą
pomocą da się przetrwać ten chłodny i kapryśny czas. Trzeba nastawić się na
pozytywne myślenie, otoczyć odpowiednimi ludźmi i czekać na pierwsze
wzejście wiosennego słońca.
Miśka